Ülke sınırları içerisinde yasal bir şekilde araç kullanabilmenize olanak sağlayan resmi belgelere ehliyet denilmektedir. Fakat ehliyet belgeleri de kendi içerisinde araç tiplerine göre birtakım sınıflara ayrılmaktadır. Bu ehliyet sınıfları kişilerin hangi türde araçları kullanabilme konusunda kabiliyetli olduklarını resmi olarak belgeler. Türkiye Cumhuriyeti sınırları içerisinde yasal olarak motorlu taşıtlardan herhangi birisini kullanabilmek isteyen birisi toplamda 17 farklı ehliyet sınıfından herhangi birine sahip olabilir. Bu ehliyet sınıfları sürücülere motorlu bisikletlerden iş makinelerine kadar çok farklı kategorilerdeki taşıtlar için sürüş yetkisi sağlamaktadır. Türkiye Cumhuriyeti sınırları içerisinde yasal olarak bir motorlu bisiklet kullanabilmek isteyen herhangi bir kişi 16 yaşını doldurmuş olmalıdır. Bununla birlikte bu yaş sınırı otobüs ve minibüsler için ise 24’e çıkmaktadır. Haydi şimdi ehliyet sınıflarını daha yakından inceleyerek yazımıza devam edelim.
Ehliyet Sınıfları Nelerdir?
Ülkemizde en yaygın olarak kullanılan ehliyet sınıfı B sınıfı ehliyettir. Bu ehliyet türü otomobil ve kamyonet kullanabilmek isteyenler için zorunlu olan yasal sürücü belgeleridir. Diğer yandan B sınıfına ait B1 kategorisindeki ehliyetler de dört tekerlekli motosiklet kullanımı için gereklidir. BE sınıfı ehliyetler ise römorklu kamyonetler ile römorklu otomobillerin kullanılmaları için yasal olarak zorunlu ehliyet tipidir. Bununla birlikte yeni ehliyet tipleri, günümüzdeki araçların sahip oldukları özelliklere göre sınıflandırılmaktadır. Bu bağlamda 35 kw’i geçmeyen motosikletler için A2 tipi ehliyetler zorunlu iken 35 kw’i geçenler için de A sınıfında yer alan diğer ehliyet tipleri uygundur. Bu sınıfta yer alan A1 tipi ehliyetler ise 125 cc’ye kadar olan motosikletler için zorunlu tutulmaktadır. M sınıfı ehliyetler ise Türkiye Cumhuriyeti sınırları içerisinde yasal bir şekilde bir motorlu bisiklet kullanmak isteyen kişiler için uygun ehliyet tipidir.
Eğer 7500 kilograma kadar bir kamyon veya çekici kullanmak istiyorsanız C1 sınıfı bir ehliyete sahip olmanız gerekmektedir. Bu kapasiteden 12000 kilograma kadar olan kamyon ve çekiciler için ise aynı ehliyet sınıfına mensup C1E tipi ehliyetler uygundur. Buradan anlayabileceğiniz gibi C harfi kamyon ve çekici gibi araçların mensup oldukları sınıfı nitelemektedir. CE ise bu araçların römorklu versiyonlarını ifade eder.
D1 sınıfı ehliyetler sizlere Türkiye Cumhuriyeti sınırları içerisinde minibüs tipi motorlu taşıtları kullanabilme olanağı sağlamaktadır. Bununla birlikte bir traktör kullanmak isteyen sürücüler ise F sınıfı bir ehliyete ihtiyaç duyacaklardır. Herhangi bir iş makinesi kullanabilmek isteyen sürücülerin ise G sınıfı bir ehliyete sahip olmaları zorunludur. Son olarak da önceden H sınıfı olarak bilinen engelli kişilerin otomobil kullanabilmelerine olanak sağlayan ehliyet tipi ise yürürlükten kaldırılmıştır. Bunun yerine engel sınıfının engelli bireylerin edinecekleri ehliyetlere yazılmasına karar verilmiştir.
Ehliyetler Kaç Sene Geçerlidir?
Türkiye Cumhuriyeti sınırları içerisinde edineceğiniz ehliyetlerin geçerlilik süreleri türlerine göre beş ile on sene arasında değişiklik göstermektedir. Buna göre A sınıfı ve bu sınıfa mensup A1 ile A2 tipi ehliyetlerin yanı sıra M sınıfına mensup ehliyetlerin geçerlilik süreleri 10 seneye kadar çıkabilmektedir. Aynı şekilde B sınıfına dahil olan B1 ve BE tipi ehliyetler ile F ve G sınıfı ehliyetlerin geçerlilik süreleri de 10 senedir. Sıralamış olduğumuz bu sınıfların haricindeki tüm ehliyet belgelerinin resmi geçerlilik süreleri ise 5 sene olarak belirlenmiştir. Oğuz Rent A Car araçlarıyla yeni ehliyetinizle gerçekleştireceğiniz ilk sürüşünüzün keyfini çıkartabilmeniz adına sizi şubelerimize bekliyoruz.